Mikä yhdistää sijoittajaasi, alihankkijaasi ja asiakastasi?

Työkalut seinällä

Sopimukset ovat tärkeä työkalu – et tahdo sekundaa

Yksinkertaisimmillaan myyjä ja asiakas tarvitsisivat vain toisensa.

Todellisuus on kuitenkin paljon monimutkaisempi. Yrittäjä tekee yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa työn eri vaiheissa. Kaikkea toimintaa liikehuoneiston vuokraamisesta lopputuotteen markkinointiin säädellään keskinäisillä sopimuksilla.

Yritys toimii sopimusverkossa. On tärkeää, että sopimusverkon jokainen osa toimii parhaalla mahdollisella tavalla ja auttaa sinua saavuttamaan tavoitteeseesi.

Oma etu + toisen etu = yhteiset tavoitteet?

Sopimuksen osapuolilla on jaettuja tavoitteita, mutta osapuolilla on myös omat intressinsä.

Pelkkä oman edun tavoittelu tekee sopimisesta mahdotonta, mutta oma etu on tärkeä tunnistaa. Neuvottelun alussa sinun on syytä tietää, miten esimerkiksi vastuu olisi kannattavinta jakaa sinun kannaltasi.

Harva ajattelee, että yhteistyössä tulee ongelmia. Hyvä sopimus laaditaan nimenomaan tämän tavoitteen vakuudeksi eli epäselvyyksien ja riitojen ehkäisemiseksi.

Erimielisyyksien siemen kylvetään usein oikomalla sopimusvaiheessa. Se on lyhytnäköistä, koska ristiriitojen ratkaiseminen jälkikäteen on vaikeampaa ja kalliimpaa.

3 vinkkiä – alastasi riippumatta

  • Perehdy ja vertaile saatavilla olevia mallisopimuksia. Mieti, mitkä ehdot sopivat tilanteeseen parhaiten.

  • Onnistunut sopimus on niin selkeä, että osapuolet ovat samaa mieltä siitä, mitä on sovittu. Epäselvä sopimusehto ei ole kenenkään etu ja sitä voidaan tulkita laatijan vahingoksi.

  • Pyydä asiantuntijalta apua ennen sopimuksen allekirjoittamista, jos joku ehto mietityttää.

Muista, että molemmat osapuolet lukevat sopimusta omasta näkökulmastaan. Epäselvässä tilanteessa sopimuksen tulkintaan vaikuttaa myös yleinen sopimusoikeus.

Me olemme nähneet lukuisia erilaisia sopimuksia. Meidän tarkoituksemme on, että sinä saat parhaat mahdolliset sopimukset ja tiedät, mitä olet sopinut.

Muista, että hyvä sopimusjuristi on yrittäjän paras kaveri. Ota yhteyttä, mikäli sinulla on sopimuksiin liittyviä kysymyksiä. Katsotaan, kuinka voimme auttaa.

PageLines