Ensihoitajan hälytystehtävä päättyi retkahdusvammaan

Sen piti olla ensihoitaja Pekka Häkkiselle ihan tavallinen hälytystehtävä.

Matkalla Häkkisen ajamaan ambulanssiin kuitenkin törmäsi toinen ambulanssi. Yhteentörmäys oli niin raju, että keikka jäi siihen.

Onnettomuuden seurauksena ensihoitajan työt loppuivat kuin seinään. Niskan retkahdusvamma aiheutti sen, ettei kroppa enää kestänyt työn vaatimaa raskasta nostelemista.

“Kävin kyllä kokeilemassa, mutta siinä vaarantuivat niin oma työturvallisuus kuin potilaidenkin turvallisuus.”

Tulikin osittainen työkyvyttömyys, jonka takia Häkkinen haki ansionmenetyskorvausta vakuutusyhtiöltään. Yllätykseksi vakuutusyhtiö ei suostunutkaan maksamaan. Alkoi useamman vuoden kestänyt oikeustaistelu.

Oikeuden käyminen yhtä väsytystaistelua

Häkkinen kertoo kokeneensa oikeuden käymisen monesti väsytystaisteluna. Hänen tapauksessaan juttu palautettiin monen mutkan kautta lähtöruutuun.

Syytä prosessin pitkittämiseen ei hänen mielestään ollut.

“On hurja tunne, kun tietää koko ajan olevansa oikeassa, ja silti tulee hylkääviä päätöksiä toisen perään. Mikä järjestelmässä oikein mättää”, Häkkinen kysyy.

Käsittelyajat eivät Häkkisen mukaan pidä, ja prosessi venyy. Odottaminen on raskasta.

Pitkä oikeusprosessi johtaa siihen, että moni uupuu eikä enää jaksa ryhtyä viemään eteenpäin asiaansa.

“Kaikki eivät jaksa loppuun asti. Siksi tarvitaan asianajajia ja loistoyksilöitä kuten Jarkko!”

Vakuutusyhtiö oikeudessa aseeton

Jarkko Männistön nimen Häkkinen oli kuullut vertaisryhmässä.

“Olikohan Jarkko siinä vaiheessa ehtinyt hoitaa montakaan vastaavaa keissiä. Mutta lyhyt puhelu riitti tuomaan suuren luoton.”

Jarkko Männistössä vaikutuksen teki ammattimaisuus ja pyyteetön kiinnostuminen asiakkaasta ja asiasta. Häkkinen kehuu myös Jarkon erittäin selkeää ulosantia – asiat tulivat kerralla ymmärretyksi.

Häkkisen kohdalla kaikki päättyi lopulta hyvin.

“Oikeudessa vakuutusyhtiötä vietiin kuin pässiä narussa. Jarkolla ja tiimillä on mahtava paneutuminen asiaan, eikä vastapuolella ollut panoksia millä vastata. Ja miksi olisi ollut, kun oltiin kaikki oikeassa”, Häkkinen sanoo. Häkkiselle myönnettiin hänelle kuuluvat ansionmenetykset ja haittakorvaukset.

Tärkeää on luottaa itseensä

Nyt Häkkinen opiskelee terveystieteitä. Lopputyö käsittelee vertaistukea. Opintojensa kautta Häkkinen on tavannut yli 200 samankaltaisessa tilanteessa olevaa ihmistä.

Kohtalontovereitaan Häkkinen kehottaa luottamaan itseensä. Lisäksi hän suosittelee korvausriitoihin asiantuntija-avun hakemista. Vakuutusyhtiöissä on pieneen yksilöön verrattuna valtavat koneistot käydä oikeutta, ja siinä kohtaa on hyvä olla asiantuntija mukana.

“Oman asian ajaminen on kyllä vaikeaa ilman asianajajan taustatietoja ja osaamista.”

Mielenrauhan säilyttämiseksi omaan juttuun kannattaa myös aika ajoin ottaa etäisyyttä.

“Tavalla tai toisella jutusta täytyy päästää irti. Juttuun liittyvät paperit kannattaa vaikka sulloa kaapin perälle ja kaapin ovi laittaa kiinni. Muuten painolasti käy liian raskaaksi.”

Onko sinulla riita korvauksista vakuutusyhtiön kanssa?

PageLines