Hoitovirhe voi olla rikos

Jalka paketissa

Lääkärin tehtävä on vastata potilaan tutkimisesta ja hoidosta ja lääkärit pyrkivätkin työssään tekemään parhaansa potilaan hoitamiseksi. Aina hoito ei kuitenkaan onnistu ja johda toivottuun lopputulokseen. Pahimmassa tapauksessa lääkärin toiminta voi johtaa rikosepäilyyn, jos potilas tai potilaan omaiset ovat sitä mieltä, että lääkäri ei ole toiminut riittävän huolellisesti. Syyte tulee yleensä parhaan kykynsä mukaan toimineelle lääkärille yllätyksenä ja ahdistava prosessi koettelee ammattiylpeyttä.

Hoitovirhe voi johtaa rikosepäilyyn

Rikosoikeudellinen vastuu hoitovirheestä perustuu laiminlyönnin rangaistavuuteen. Lääkärin ei siis tarvitse millään nimenomaisella teolla aiheuttaa vahinkoa, vaan vahingollinen seuraus voi syntyä myös siten, että lääkäri jättää jotain tekemättä eli syyllistyy laiminlyöntiin.

Yleensä rikosepäily tulee kysymykseen silloin, jos potilas hoitovirheen seurauksena vammautuu tai pahimmassa tapauksessa kuolee. Käytännössä hoitovirhe voi tapahtua hyvin monella eri tavalla. Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että jokin välttämätön hoito jää antamatta, tai vaikka siitä, että lääkäri unohtaa antaa hoitohenkilökunnalle tarvittavan ohjeistuksen potilaan hoitamiseksi.

Lääkärillä on erityinen huolenpitovelvollisuus

Lääkärin vastuu perustuu lääkärin asemaan. Lainsäädännössä lähdetään siitä, että potilaalla on oikeus luottaa lääkärin toimepiteiden asianmukaisuuteen ja huolelliseen toimintaan.

Lääkärillä on velvollisuus ennaltaehkäistä sellaiset potilaalle sattuvat vahingot, jotka eivät ole hoidon kannalta perusteltuja. Lääkärin on mahdollisuuksien mukaan varmistuttava potilaalle annettavan hoidon tai hoitamatta jättämisen asianmukaisuudesta.

Lääkärillä on lisäksi velvollisuus valvoa muun hoitohenkilökunnan toimenpiteiden asianmukaisuutta, joten hän voi joutua vastuuseen myös hoitohenkilökunnan tekemästä virheestä. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos potilaalle annetaan erehdyksessä vääriä lääkkeitä.

Rikosepäily yllättää – mitä tehdä?

Rikosepäily on aina ikävä yllätys – usein laiminlyöntiin syyllistynyt ei itse miellä toimineensa väärin tai ainakaan rikollisesti. Tapaukset ovat hankalia ja raskaita myös siksi, että vahingoittamistarkoitusta ei ole ollut, vaan valituilla hoitotoimenpiteillä on pyritty mahdollisuuksien mukaan auttamaan potilasta.

Kaikki potilaan hoidossa sattuneet virheet eivät onneksi johda rikosvastuuseen. Arvioinnissa otetaankin huomioon se, mitä vastaavan ammattitaidon omaava huolellinen lääkäri olisi tilanteessa tehnyt. Rikosvastuu voi tulla kysymykseen vain, jos epäiltynä olevan lääkärin toiminta poikkeaa olennaisesti tästä.

Jos olet epäiltynä laiminlyöntirikoksesta, sinun kannattaa heti olla yhteydessä asianajajaan. Yhteydenotto kannattaa usein tehdä jo siinä vaiheessa, kun epäilys hoitovirheestä on esitetty. Laiminlyöntivastuuta koskeva sääntely on hyvin tulkinnanvaraista, mutta asiaan perehtynyt asianajaja pystyy hahmottamaan asian kannalta olennaiset kysymykset ja rakentamaan puolustuksen parhaalla mahdollisella tavalla.

PageLines