Kirjallinen sopimus on tärkeä myös yhdistystoiminnassa

Lapset liikkuu

Kivan asian äärellä ei aina tule ajatelleeksi vastuukysymyksiä tai sitä, että yhdistyskin tarvitsee kirjalliset sopimukset.

“Yhdistystoiminnan lähtökohtahan on se, että tuotetaan vapaaehtoistyönä jotain hyvää”, asiakkaamme kertoo.

Mutta entä jos hallituksessa meneekin sukset ristiin? Yritystoiminnassa moni asia on helpompaa, asiakkaamme pohtii. Siellä on täysin luonnollista, että sovituista asioista tehdään sopimukset.

Yhdistyksissä näin ei aina ole. Tuudittaudutaan siihen, että kun nyt menee hyvin, jatkossakin menee hyvin. Vaarana on silloin se, että jos asiat menevätkin pieleen, ne menevät pieleen vaikeimman kautta.

Kriisi lamautti toiminnan

Yhdistykset kokoavat yhteisen asian ympärille ihmisiä, joilla on hyvin erilaisia taustoja. Tiukassa paikassa mitataan niin kriisinsietokyky kuin palo yhteiselle asialle.

Kun asiakkaamme yhdistyksessä alkoi vastoinkäymiset, hallituksesta alkoi jäsenpako. Kimurantin tilanteen lisäksi oli ratkaistava, miten yhdistys pidetään kriisissä toimintakykyisenä.

Jarkko Männistö Asianajotoimiston Jarkon asiakkaamme tunsi jo ennestään. Tuttuun tekijään oli helppo olla yhteydessä.

“Jarkko auttoi siinä, että yhdistyksemme pysyi päätöksentekokykyisenä.”

Tästä muodostui kuitenkin hermoja raastava ja stressiä aiheuttava prosessi.

Pitkä ja raskas prosessi

Oikeusprosessi kulki 1,5 vuotta yhdistystoiminnan rinnalla. Se aiheutti paineita ja näkyi myös omassa työelämässä.

“Kyllä tästä oppi paljon. Kaiken lisäksi yhdistyksen aikataulu myöhästyi puolitoista vuotta, mistä tietenkin aiheutui omat harminsa.”

Lopulta yhdistys saatiin jalkeille ja toiminta jatkui viime vuoden puolella. Vaikka vastapuolen vaatimukset olivat alkujaan hurjat, juttu ei Jarkon ansiosta edennyt. Haaste vedettiin lopulta pois.

“Jarkolla oli tukeva ote vastauksiin ja teki rauhassa omat vastineensa. Lopputulos oli tämä. Suosittelen Jarkkoa lämpimästi.”

Asiakkaamme kertoo oppineensa ainakin sen, että yhdistystoiminnassa voi tulla vastaan mitä vain.

“Sopimukset ja vakuutukset kannattaa ainakin laittaa kuntoon! Ei pidä olettaa, että aina on hauskaa ja kaikki menee hyvin. Asiat voivat mennä isosti pieleen jo hallituksen sisäisestä riidasta.”

Onko sinulla sopimusriita, jossa mukana yhdistys?

PageLines