Kolme syytä ottaa avustaja mukaan poliisikuulusteluun

mustavalkokuva lampusta

Kutsuiko poliisi sinut kuultavaksi rikoksesta epäiltynä? Ajatteletko, että kutsu poliisikuulusteluun on jokin väärinkäsitys, jonka käyt vain oikaisemassa poliisiasemalla? Saatat olla tekemässä isoa virhettä. Poliisikuulusteluun ei kannata koskaan lähteä ilman avustajaa – varsinkin jos on sitä mieltä, että ei ole tehnyt mitään väärää.

1. Sinä et tiedä kaikkea

Ketään ei kutsuta esitutkintaan kuultavaksi rikoksesta epäiltynä ilman syytä. Esitutkinta on siinä vaiheessa jo aika pitkällä.

Jos sinua kuulustellaan rikoksesta epäiltynä, siihen on syynsä. Ennen sinun poliisikuulustelua poliisi on todennäköisesti jo kuullut useita todistajia, joiden kertomusten perusteella epäilyt kohdistuvat sinuun.

Poliisilla on siis kuulustelussa selkeä tiedollinen ylivoima. Poliisi tietää tarkkaan, miksi sinua kuullaan epäiltynä. Sinulla ei välttämättä ole siitä mitään käsitystä, jos olet sitä mieltä ettet ole tehnyt mitään väärää.

Mennessäsi kuulusteluun, sinä et tiedä, mitä poliisi tietää.

2. Selitykset eivät auta

Ennen sinun kuulusteluasi poliisi on jo selvittänyt, mitä on tapahtunut. Kun poliisi esittää sinulle kysymyksen, heillä on jo “oikea” vastaus tiedossa.

Sinulle esitettävien kysymysten tarkoituksena ei useinkaan ole selvittää tapahtumia (ne on jo selvitetty), vaan saada sinut kiinni virheellisten tietojen antamisesta.

Esitutkinnassa antamiasi vastauksia käytetään sinua vastaan tuomioistuimessa. Vaikka kuinka selittäisit, että virheesi johtui esimerkiksi muistamattomuudestasi, sinun uskottavuutesi joutuu väistämättä kyseenalaiseksi.

Vilpittömätkin vastauksesi saattavat helposti kääntyä sinua itseäsi vastaan.

3. Avustaja turvaa selustasi

Siinä vaiheessa, kun henkilöä aletaan epäilemään rikoksesta, poliisit pyrkivät (ymmärrettävästi) hankkimaan näyttöä epäilyksen tueksi.

En ole vielä tavannut sitä poliisia, joka käyttäisi työaikaansa pyrkiäkseen todistamaan rikoksesta epäillyn syyttömyyden.

Mennessäsi poliisikuulusteluun rikoksesta epäiltynä, sinulla on vastassasi kokonainen ammattiorganisaatio, joka pyrkii tuottamaan syyttäjälle todistusaineistoa sinun syyllisyydestäsi.

Avustajasi on se henkilö, jonka ainoa tehtävä on huolehtia sinun edustasi.

Poliisitutkinnan päätyttyä sinulla on oikeus toimittaa tutkinnasta loppulausunto. Kun syyttäjä saa esitutkintamateriaalin mukana luettavakseen myös asianajajasi laatiman loppulausunnon, se voi parhaimmillaan johtaa syytteistä luopumiseen.

Epäilläänkö sinua rikoksesta?

PageLines