Kopiotuoli ja feikkilaukku eivät ole sama asia

Tuoli ja laukku

Tavaramerkki suojaa huonoiltakin väärennöksiltä

Feikkilaukku on yleensä laiton koska sitä myydään alkuperäisen laukun tavaramerkillä. Merkitystä ei välttämättä ole sillä, onko alkuperäinen laukku ollut jotenkin omaperäinen tai kuinka tarkka kopio feikkilaukku edes on.

Tavaramerkin tehtävä on olla erottamiskykyinen tunnusmerkki, joka liittää tuotteen tiettyyn elinkeinonharjoittajaan. Kuluttajalle tavaramerkki on tae alkuperästä ja tietystä laadusta. Luvatta käytetty tai sekoitettavissa oleva tavaramerkki loukkaa tavaramerkin haltijan yksinoikeutta ja johtaa kuluttajaa harhaan.

Tekijänoikeus suojaa vain omaperäisiä tuotteita

Niin sanottujen kopiotuolien osalta tilanne on usein toinen. Kopiotuolia ei yleensä myydä alkuperäisen valmistajan tai suunnittelijan tunnuksella, jolloin kopiotuoli ei loukkaa alkuperäisen valmistajan tavaramerkkiä.

Lähtökohtaisesti käyttöesineet ovat “vapaata riistaa”, ellei tuotteelle ole erikseen hankittu suojaa tavaramerkin tai mallioikeuden kautta. Ainoastaan omaperäiset luomistyön tulokset eli tekijänoikeuslain tarkoittamat teokset saavat tekijänoikeudellista suojaa.

Käyttötaiteen teostasovaatimus on Suomessa korkealla. Osa ns. design-klassikoista on tekijänoikeusneuvoston arvion mukaan tekijänoikeussuojaa nauttivia teoksia, mutta eivät suinkaan kaikki huonekalut.

Kopioilla voi tehdä laillista liiketoimintaa

Julkisessa keskustelussa kopioinnilla on usein huono kaiku, mutta tosiasiassa suurin osa meitä ympäröivästä kulttuurista on enemmän tai vähemmän kopioitua. Esimerkiksi monet aikamme suosituimmista pop-lauluista käyttävät samaa sointukiertoa, koska se toimii niin hyvin.

Jos siis näet mielestäsi hyvän tuotteen – oli sitten kyse huonekalusta tai työkalusta – on mahdollista, että voit täysin laillisesti tehdä siitä oman (jopa parannellun) versiosi.

Ennen tuotannon aloittamista on kuitenkin syytä pyytää ammattilaista selvittämään, millaista suojaa inspiraatiosi lähde nauttii tai onko kyse sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa. Tekijänoikeuden tai muun immateriaalioikeuden väärälle puolelle erehtyminen on kallis virhe.

PageLines