Lahja vai lahjus – selkeät pelisäännöt suojaavat yritystäsi

Mies ja salkku piirros

Lahjonta elinkeinoelämässä – ajankohtainen ilmiö

Uutisiin nousee säännöllisesti epäilyjä kansainvälisten yritysten lahjusrikoksista ulkomailla. Globalisoituneessa maailmassa korruptio on rajat ylittävä ilmiö, jonka torjumiseen on pyritty paitsi kansallisella, myös esimerkiksi EU-tasolla. Ulkomailla tapahtunut lahjonta voi vaikuttaa myös suomalaisyritysten toimintaan, sillä lahjusepäilyt voivat esimerkiksi jäädyttää yrityksen yhteistyön sopimuskumppaneiden kanssa.

Myös Suomen rikoslain mukaan on kiellettyä ottaa vastaan tai antaa lahjuksia elinkeinotoiminnassa (rikoslain 30. luku, 7 § ja 8 §). Lahjonnan kriminalisoinnilla on tarkoitus ehkäistä kilpailun vääristymistä. Käytännössä rajan vetäminen sallitun lahjan ja laittoman lahjuksen välille voi olla hankalaa, eikä kielletyn lahjuksen määritelmä elinkeinoelämässä vastaa esimerkiksi virkamiesten lahjusrikossäädöksissä määriteltyä lahjusta.

Mitä on lahjonta?

Rikoslain 30. luvun 7 § määrittelee lahjuksen ”oikeudettomaksi eduksi”, joka luvataan, tarjotaan tai annetaan sillä tarkoituksella, että lahjottava toimessaan tai tehtävässään suosii lahjuksen antajaa taikka jotakuta muuta. ”Oikeudeton etu” arvioidaan lahjuksen saajan näkökulmasta.Lahjus voi olla kohdistettu esimerkiksi elinkeinonharjoittajan palveluksessa olevalle, toimitusjohtajalle, tilintarkastajalle tai elinkeinonharjoittajan puolesta tehtävää suorittavalle.

Lahjus voi olla myös jälkikäiteinen, jolloin lahjuksen tarkoituksena on palkita lahjottava aikaisemmasta suosimisesta. Lahjus voidaan antaa myös perheenjäsenelle tai jollekin sidosryhmälle. Tarkoituksena on oltava kuitenkin vaikuttaa lahjonnan kohteeseen eli esimerkiksi yrityksen toimitusjohtajaan.

Suomalaista vieraanvaraisuutta, liikelahjoja tai etuja yrityskumppaneille ei välttämättä osata tarkastella lahjonnan näkökulmasta. Tavanomaiset lahjat, kuten muistaminen merkkipäivänä tai vieraanvaraisuus, ovat sallittuja. Mitään euromääräistä rajaa, joka erottaisi lahjan ja lahjuksen ei ole määritelty.

Toimintatavat on hyvä määritellä

Selkeä linja sallittujen lahjojen suhteen suojaa yritystäsi turhilta lahjusepäilyiltä. Vaikka yrityksesi ei olisi toiminut lainvastaisesti, on lahjusepäily aina haitallista julkisuutta paitsi itsellesi, myös sopimuskumppaneillesi.

Työntekijöillä tulisi olla selkeät toimintaohjeet siitä, mitä voi ottaa vastaan, miten epäselvissä tilanteissa tulisi toimia ja miten lahjomisesta kieltäydytään. Myös tapahtumien dokumentointiin on syytä kiinnittää huomiota.

Mikäli yrityksesi liiketoiminta on kansainvälistä tai kansainvälistymässä, on syytä ottaa huomioon mahdolliset yrityskulttuurien erot. Paikalliset tavat tai yleinen käytäntö eivät kuitenkaan vapauta vastuusta.

Lahjonnanvastaiset periaatteet lisäävät luottamusta yrityksesi toimintaan, sillä lahjonta elinkeinotoiminnassa on aina riski. Tieto siitä, että yritykselläsi on etukäteen mietitty korruptiota ehkäisevä strategia on myös tae sopimuskumppanillesi.

PageLines