Yritysrikos voi yllättää

Johtaja joutuu usein syytetyksi

Sinäkin voit olla tietämättäsi rikollinen. Yritystoiminnassa tapahtuneista rikoksista joutuvat vastuuseen rikollisen teon tehneen työntekijän lisäksi usein yrityksen toimiva johto sekä hallitus. Tuore korkeimman oikeuden ratkaisu (KKO 2016:58) asettaa erityisesti hallituksen jäsenet entistä suurempaan vastuuseen.

Yritysrikokseen voi syyllistyä ilman pahaa tahtoa. Yritystoimintaa koskevien rikosoikeudellisten säädösten määrä lisääntyy jatkuvasti, eikä kaikkien määräysten perässä ole helppo pysyä ja niiden tulkintakin voi olla epäselvää.

Julkisuudessa paljon huomiota on saanut esimerkiksi Talvivaaran ympäristörikos. Myös monet kaupankäyntiin liittyvät toimintatavat voivat herättää rikosepäilyn. Näin kävi esimerkiksi Patrian lahjusjutussa ja Fujitsun petosjutussa.

Ennakoi, ennakoi, ennakoi

Jo rikoksesta epäillyksi joutuminen on haitallista ja henkisesti raskasta.

Yrityksen johdon kannattaakin turvata oma selustansa arvioimalla yrityksen toiminnan lainmukaisuutta säännöllisesti. Säädökset muuttuvat ja vaatimukset kiristyvät jatkuvasti, jolloin aiemmin hyväksytty toimintamalli saattaakin muuttua laittomaksi.

Itsearvioinnin lisäksi rikosoikeudellisten riskien kartoittamisessa kannattaa käyttää ulkopuolista apua. Esimerkiksi yritystoiminnan rikosasioihin perehtyneellä asianajajalla on yleensä parempi käsitys siitä, miltä jokin asia näyttää poliisin tai tuomioistuimen silmin. Samoin hän osaa kyseenalaistaa asioita, joita yrityksen hallitus ei ole edes huomannut miettiä.

Pyydä apua ajoissa, vaikka olisit syytön

Jos sinut kutsutaan kuultavaksi esitutkinnassa, älä mene yksin. Tarvitset oikeudellista avustajaa turvaamaan oikeutesi, vaikka pitäisitkin itseäsi syyttömänä.

Yritysrikoksissa asioille voidaan antaa hyvin erilaisia merkityksiä, näkökulmasta riippuen. Omaksi puolustukseksi sanottu asia saattaakin kääntyä sinua vastaan. Usein epäillyt esimerkiksi puolustavat itseään kehumalla ammattitaitoaan, vaikka syyttäjä saattaa nähdä sen nimenomaan todisteena siitä, että epäilty on vastuussa tapahtuneesta.

Yritystoiminnan rikosasioihin perehtynyt asianajaja auttaa sinua valmistautumaan kuulusteluun oikealla tavalla ja turvaa oikeutesi myös kuulustelun aikana.

Kuva: Mish Sukharev / Revtank Outtakes / CC BY 2.0
PageLines