Asianajopalkkio – elämäsi paras sijoitus?
Asianajajien palkkioita tavataan kauhistella. Ja kyllähän ne ovat suuria moniin tavallisiin palveluihin verrattuna. Mutta asianajajan käyttö ei olekaan “kulutuspalvelu”. Kukaan ei palkkaa asianajajaa huvikseen. Hintojen vertailemisen sijaan kannattaa miettiä saamaansa arvoa. Näin tarkasteltuna asianajopalkkio voi olla elämäsi paras sijoitus.
Asianajopalvelu on investointi
Asianajopalvelun ostaminen on investointi, jolla pyritään johonkin sellaiseen lopputulokseen, jolla on asiakkaalle taloudellista arvoa.
Arvioitaessa investoinnin “kalleutta” lähtökohta on se, että yhteen investointiin käytetty raha on pois muista investoinneista. Koska kaikkeen ei voida investoida, järkevä ihminen käyttää rahansa sellaisiin investointeihin, joissa on paras tuotto suhteessa riskiin.
Riski voi olla korkea, mutta tuotot huikeita
Tyypillisessä sopimusriidassa sopimuskumppanisi saattaa vaatia sinulta 500.000 euron suuruista vahingonkorvausta. Jos juttu sovitaan ja taitavan asianajon ansiosta maksettavaksesi jää vain 100.000 euroa, olet saavuttanut 400.000 euron suuruisen hyödyn.
Asianajolasku voi tällaisessa asiassa olla esimerkiksi 50.000 euron luokkaa. Se on paljon rahaa, mutta toisaalta tuolla 50.000 euron investoinnilla säästit 400.000 euroa. Investoinnin tuotto oli huikeat 800 %.
Jos olisitkin sijoittanut saman 50.000 euroa kahdeksi vuodeksi korkorahastoon, nykyisillä korkomarkkinoilla olisit saanut sijoituksellesi tuottoa vain noin 1.000 euroa. Investoinnin tuotto olisi jäänyt 2 %:iin (n. 1 % p.a.).
Tiedä mihin investoit
Asianajo on taitolaji ja yksilökohtaiset erot ovat suuria. Siksi asianajajan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Oikean asianajajan löytäminen voi olla voiton ja tappion kysymys.
Vaikka yksittäisen jutun lopputuloksesta ei koskaan ole takeita, yhteistyö taitavan asianajajan kanssa on pitkällä tähtäimellä erittäin kannattava sijoitus.