Luottamusmiehen irtisanominen on usein kallis virhe
Luottamusmiehen työsuhde on turvattu
Luottamusmiehen lakisääteinen irtisanomissuoja on muita työntekijöitä parempi. Myös muilla työntekijöiden edustajille, kuten luottamusvaltuutetulla, on korotettu irtisanomissuoja.
Työnantaja, joka ilman perustetta irtisanoo luottamusmiehen tai muun työntekijöiden edustajan, voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen työrikoksesta. Luottamusmiehen laiton irtisanominen katsotaan työntekijöiden edustajan oikeuksien loukkaamiseksi, josta rangaistuksena on sakkoa.
Luottamusmies sammuttaa valot
Kun kyse on työnantajasta johtuvasta irtisanomisperusteesta eli tuotannollisesta ja taloudellisesta syystä, voit irtisanoa luottamusmiehen vain, jos työ päättyy kokonaan.
Luottamusmies voi olla käytännössä työpaikan viimeinen irtisanottava, jos esimerkiksi koko tuotantoyksikön toiminta keskeytetään.
Ennen irtisanomista työnantajan on varmistettava, ettei luottamusmiehelle voida järjestää muuta työtä tai koulutusta muihin tehtäviin. Sama sääntö pätee myös konkurssin ja saneerausmenettelyn yhteydessä.
Irtisanomiseen tarvitaan muiden työntekijöiden lupa
Jos irtisanomisen syy johtuu luottamusmiehestä itsestään – esimerkiksi luottamusmiehen käytöksestä tai laiminlyönnistä , tarvitset irtisanomiseen lisäksi työntekijöiden luvan.
Suostumus luottamusmiehen irtisanomiseen on saatava enemmistöltä niistä työntekijöistä, joita luottamusmies edustaa. Laki ei määrittele, miten suostumus käytännössä voidaan hankkia, joten irtisanomistilanteessa on syytä varmistaa, ettei suostumuksen olemassaoloa päästä myöhemmin kyseenalaistamaan.
Luottamusmiehen kanssa voi tehdä irtisanomissopimuksen
Luottamusmiehen työsuhde voidaan aina päättää myös yhteisellä sopimuksella. Tämä on mahdollista tehdä milloin tahansa työsuhteen aikana.
Tällaisen sopimuksen tekemisessä on kuitenkin syytä käyttää ammattilaisen apua, jotta myöhemmin ei synny epäselvyyttä siitä, millä ehdoilla työsuhde on päätetty.
Pyydä apua
Jos joudut pohtimaan mahdollisuuksia luottamusmiehen irtisanomiseen, kannattaa pelisäännöt selvittää huolella. Älä jää yksin ihmettelemään lain tai työehtosopimuksen määräyksiä, vaan käänny asiantuntijan puoleen.
Ota rohkeasti yhteyttä niin selvitetään voimmeko auttaa.