Sivustomme on uudistunut, uusi sivustomme löytyy osoitteesta mannistopalmula.fi

Oikeudenkäyminen on taitolaji

Miekkailevat miehet

Asiamiehellä on väliä

Olen toiminut vuosia asianajajatutkinnon oikeudenkäyntikoulutuksen vastuuopettajana. Olen nähnyt lukuisia oikeudenkäyntiharjoituksia – minut yllättää kerta toisensa jälkeen, kuinka paljon asiamiehen taidot voivat vaikuttaa lopputulokseen, vaikka kurssilla käsiteltävä harjoitustapaus on kaikille sama.

Oikeissakin oikeudenkäynneissä erot juttujen lähtökohdissa ovat yleensä pieniä ja kummallakin osapuolella on mahdollisuus kääntää asia voitokseen. Tasavertaisessa tilanteessa asian ratkaisee usein se, kumpi esittää asiansa paremmin.

Kuten usein tapaan sanoa, oikeus ei toteudu itsestään.

Hyvä oikeudenkäyntiasianaja osaa optimoida

Oikeudenkäynnissä osapuolilla on aina rajallisesti todisteita, aikaa ja rahaa. Hyvä asiamies saa rajallisesta aineistosta eniten irti. Hän on analyyttinen ja harkitseva ja keskittää tarmonsa asiaan lopputuloksen kannalta olennaisiin asioihin.

Oikeudenkäynti on monimutkainen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Taitava oikeudenkäyntiasianajaja osaa oman jutun ajamisen lisäksi ottaa huomioon miten omat toimet vaikuttavat tuomariin ja vastapuoleen. Kaikkea mitä voi tehdä, ei kannata tehdä.

Toisin kuin monet luulevat, hyvä oikeudenkäyntiasianajaja ei ole riidanhaluinen. Päin vastoin taitava asiamies on miellyttävä ja osaa argumentoida asiansa räyhäämättä. Tarkoitus on voittaa – ei ärsyttää.

Oikeudenkäyminen on erikoisala

Oikeudenkäyminen on vaativa erikoisala, eikä jokaisen lakimiehen yleistaito. Siksi oikeudenkäyntiasiamiestä valitessa kannattaa etsiä ensisijaisesti sellainen asianajaja, joka on nimenomaan erikoistunut oikeudenkäynteihin.

Mistä tällaisia ihmemiehiä sitten löytää? Englannissa vain oikeudenkäynteihin erikoistuneita asianajajia on ollut jo satoja vuosia. Myös Suomessa oikeudenkäyntiasianajajat ovat eriytymässä selkeästi omaksi ammattiryhmäkseen.

Minä olen yksi heistä.

PageLines