Asianajaja löytää ratkaisuja

palapelin palat

Kaikki lakimiehet ovat saaneet oikeustieteellisen koulutuksen, mutta kaikki lakimiehet eivät ole asianajajia. Se, mitä opitulla tiedolla tehdään on ihan toinen juttu. Oletko koskaan miettinyt — siis ihan oikeasti pohtinut — mitä asianajaja käytännössä tekee?

Navigointia normimaailmassa

Rinnakkaisulottuvuudet ovat täyttä totta. Me ihmiset olemme luoneet fyysisen maailmamme rinnalle normien eli sääntöjen maailman. Tässä sääntömaailmassa kulkeminen vaatii erityistä taitoa, koska luomamme säännöt eivät ole aistein havaittavissa. Säännöt ovat olemassa viime kädessä oikeastaan vain ihmisten mielissä. Laki on niinkuin se luetaan.

Asianajajat auttavat asiakkaitaan navigoimaan normimaailmassa. Sinä voit tehdä näin, sinä et saa tehdä näin, sinun on tehtävä näin. Asianajaja on kuin luotsi, joka ohjaa asiakkaansa karikkojen ohi turvalliseen satamaan.

Apua tosielämässä

Asianajo voi olla enemmänkin kuin asiakkaan valistamista lain sisällöstä. Asianajo voi olla myös kokonaisvaltaista auttamista. Tällöin asianajaja ei ainoastaan vastaa niihin kysymyksiin, joita asiakas keksii esittää, vaan asianajaja auttaa asiakasta saavuttamaan tavoitellun lopputuloksen.

Asianajajat auttavat asiakkaita toteuttamaan tosielämän tavoitteita, oli kyse sitten rakennusluvan hakemisesta taikka asuntokaupan purkamisesta. Tällöin asianajaja pyrkii abstraktien oikeusnormien avulla saamaan aikaan fyysisessä maailmassa havaittavia muutoksia.

Strategista kumppanuutta

Asianajaja voi olla päämiehelleen vieläkin enemmän kuin pelkkä “palkkasotilas”, joka tavoittelee asiakkaan asettamia päämääriä. Parhaimmillaan asianajaja on päämiehelleen strateginen kumppani, joka auttaa häntä tavoittelemaan oikeita asioita.

Lain luomia toimintamahdollisuuksia laajasti ja luovasti hyödyntävä asianajaja voi löytää sellaisia mahdollisuuksia, joista päämies ei ollut edes tietoinen. Hyvien tilaisuuksien tunnistaminen on parasta, mitä asianajaja voi asiakkaalleen tarjota.

Osaako sinun asianajajasi tarjota sinulle ratkaisuja ongelmien sijaan?

PageLines