Älä valehtele maksukyvystäsi

Sormet ristissä

Tavaraa luotolla tilatessa saattaa heikentyneestä taloudellisesta tilanteesta kertominen tuntua vaikealta tai turhalta. Kiusaus maksukyvyn heikkenemisen vähättelyyn saattaa kasvaa, mutta kaunistelulla voi olla ruma loppu.

Vaikeneminen voi olla valehtelua

Sopimuskumppania ei saa erehdyttää. Se ei tarkoita vain riittävien tietojen antamista itse kaupan kohteesta. Sinun on kerrottava sopimuskumppanillesi myös muut sopimukseen sitoutumisen kannalta hänelle tärkeät asiat.

Luotolla tavaraa tilatessasi sinun pitää antaa riittävät tiedot myös maksukyvystäsi. Jos et sano asiasta mitään, sekin sisältää viestin. Vaikenemalla annat toimittajalle sanattoman viestin siitä, että maksukykysi riittää laskun maksamiseen ajallaan.

Valehtelemalla aikaansaatu sopimus on pätemätön

Jos ajaudut konkurssiin tai yrityssaneeraukseen ja tilauksesi toimittaja saa selville, että tiesit heikentyneestä maksukyvystäsi jo tilausta tehdessäsi, toimittaja voi vaatia koko sopimusta pätemättömäksi.

Valehtelemalla tai uhkaavaa maksukyvyttömyyttä salailemalla aikaansaatu sopimus voi olla pätemätön, jos toimittaja ei olisi oikeat tiedot saatuaan suostunut toimitukseen.

Pätemättömän sopimuksen perusteella toimituksen tehneelle toimittajalle on palautettava hänen tavaransa. Jos se ei ole mahdollista, suuretkin vahingonkorvaukset voivat tulla kyseeseen.

Valehtelusta ei aina selviä edes rahalla – rikosvastuu uhkaa

Jos olet salannut uhkaavan maksukyvyttömyytesi ja toimittaja sen vuoksi erehtyy toimittamaan tavarat ilman saatavansa turvaamista, saattaa valehtelusi helposti täyttää myös petoksen tunnusmerkistön. Tilaajan maksukyvystä erehtynyt toimittaja voikin tehdä asiasta myös rikosilmoituksen.

Jos syyllistyt petokseen, saatat joutua henkilökohtaiseen vastuuseen rikoksesi aiheuttamista vahingoista. Silloin edes yrityksesi konkurssi ei pelasta korvauksen maksamiselta, joten vastuukysymysten selvittämiseen on syytä panostaa.

Kerrottiinko sopimuksen neuvotteluvaiheessa kaikki oleelliset tiedot? Toimistomme on erikoistunut liiketoiminnassa ilmenevien sopimus-, vahingonkorvaus- ja rikosasioiden hoitamiseen.

Jos taloudellisesta tilanteesta kertomiseen liittyy epäselvyyksiä, ota yhteyttä niin katsotaan, miten voimme auttaa.

PageLines