Rikoksen uhrilla on oikeus korvauksiin
Kuka tahansa voi joutua rikoksen uhriksi. Jos näin käy sinulle, tiesithän, että sinulla on oikeus hakea sen johdosta korvauksia? Kannattaa pitää mielessä, että tietyissä tapauksissa myös uhrin läheisillä tai työnantajalla voi olla oikeus korvauksiin.
Millaisista rikoksista saa korvauksia ja keneltä?
Oikeus korvauksiin ei ole riippuvainen rikoksen laadusta. Jos sinulle on aiheutunut vahinkoa rikoksen johdosta, sinulla on oikeus hakea korvauksia. Jos joudut rikoksen kohteeksi, muista aina ilmoittaa tapahtuneesta poliisille. Rikosprosessissa rikoksen uhria kutsutaan asianomistajaksi.
Korvauksia haetaan ensisijaisesti rikoksen tekijältä. Jos tekijä on varaton tai jäänyt tuntemattomaksi, korvauksia voi tietyin edellytyksin hakea myös valtiolta. Korvauksia voi saada myös Kelalta tai vakuutusyhtiöstä.
Mitä korvataan?
Sinulla voi olla oikeus saada korvauksia:
-
sairaanhoitokuluista
-
tilapäisestä ja pysyvästä haitasta
-
pysyvästä kosmeettisesta haitasta
-
henkisestä kärsimyksestä
-
menetetyistä ansioista
-
rikoksen johdosta tuhoutuneesta omaisuudesta
Jotta vahingonkorvausvaatimus voidaan perustella, sinun on syytä hakeutua lääkäriin ja säästää kaikki tositteet ja kuitit kuluista, joita sinulle on aiheutunut.
Haittakorvaus ja kärsimyskorvaus ovat aineettomia vahinkoja ja niiden suuruuden määrittäminen on usein vaikeaa. Korvausvaatimus on syytä esittää yhdessä asiaan perehtyneen asianajajan kanssa. Kärsimyskorvauksia määrittäessään tuomioistuimet käyttävät useimmin apunaan Henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suosituksia, joita toimistomme asianajaja Jarkko Männistö on ollut luomassa.
Uhrin asema
Vastuu vahingonkorvausvaatimuksen esittämisestä on rikoksen uhrilla eli asianomistajalla. Jotta oikeudenmenetyksiä ei vahingossakaan tulisi, on hyvä ottaa yhteyttä omaan asianajajaan jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Silloinkin kun prosessissa on mukana syyttäjä, rikoksen uhrin kannattaa käyttää omien oikeuksiensa turvaajana omaa asianajajaa.
Rikoksen uhrilla on aina oikeus käyttää apunaan asianajajaa. Tiettyjen rikosten kohdalla uhrin asianajokulut korvataan kokonaisuudessaan valtion varoista.