Sivustomme on uudistunut, uusi sivustomme löytyy osoitteesta mannistopalmula.fi

Välimiesmenettelyyn tarvitaan selkeäsanainen asianajaja

Koripallo menossa koriin

Oikeudenkäyminen on viestintää ja kaikkeen viestintään liittyy aina väärinymmärtämisen mahdollisuus. Välimiesmenettelyssä väärinymmärrykset ovat erityisen kohtalokkaita.

Välimiesoikeudessa on onnistuttava kerralla

Normaalissa oikeudenkäynnissä ensimmäisen oikeusasteen tuomiosta on mahdollisuus valittaa. Jos käräjäoikeus on ymmärtänyt väärin, hovioikeus voi muuttaa tuomiota.

Välitystuomiosta ei voi valittaa, joten välimiehen virheitä ei voida jälkikäteen korjata.

Väärinymmärrysten välttämiseksi asiamiehen on osattava selittää asia ymmärrettävästi ja varmistaa, että myös välimies on ymmärtänyt asian halutulla tavalla.

Tämä vaativa tehtävä mittaa asiamiehen vuorovaikutustaitoja. Hyvä asiamies on hyvä viestimään.

Vain karkea menettelyvirhe voi kaataa välitystuomion

Jos väärinkäsitys on johtunut välimiehen selkeästä menettelyvirheestä, välitystuomio saatetaan kumota.

Välimiehellä on lain mukaan velvollisuus huolehtia siitä, että kummallakin asianosaisella on tarpeellinen tilaisuus ajaa asiaansa. Pelkkä välimiehen väärinymmärrys ei kuitenkaan riitä.

Kyse voi olla kumoamisperusteen muodostavasta menettelyvirheestä vasta silloin, jos ratkaisu perustuu esimerkiksi sellaisiin näkökohtiin, jotka eivät ole olleet menettelyssä esillä. Menettelyvirheen tulee kuitenkin olla merkittävä, kuten korkeimman oikeuden ennakkopäätöksestä KKO 2008:77 käy ilmi.

Vaikka välitystuomio kumottaisiinkin, itse tuomiota ei muuteta, vaan edessä on uusi välimiesmenettely, joka maksaa aikaa, vaivaa ja rahaa.

Välimiesmenettelyssä on siis syytä onnistua kerralla.

PageLines