Työtapaturma vai ei?
Kaikki työssä sattuneet vahingot eivät ole työtapaturmia
Lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta korvataan työssä ja ns. työstä johtuvissa olosuhteissa sattuneet tapaturmat.
Tulkintaongelmia aiheuttavat työpaikan ulkopuolella tehtävä etätyö tai vaikkapa autokuskin tai kotisairaanhoitajan työ, jossa varsinaista työpaikkaa ei ole.
Työpaikallakin sattunut tapaturma on työtapaturma vain, jos se sattuu työhön liittyvän toiminnan yhteydessä. Erimielisyyksiä aiheutuu esimerkiksi tupakoinnin tai vaikkapa omien eväiden valmistamisen yhteydessä sattuneen tapaturman korvaamisesta.
Työmatkallakin on vapaa-aikaa
Kodin ja työpaikan välisellä matkalla sattuneet tapaturmat tulkitaan pääsääntöisesti työtapaturmaksi, mutta poikkeaminen normaalilta reitiltä usein muuttaa tilannetta. Työmatka voikin vaihtua vapaa-ajaksi.
Tilanne muuttuu usein monimutkaisemmaksi silloin, kun työntekijä matkustaa työasioissa. Yleensä vain ns. virallisen ohjelman aikana sattuneet tapaturmat ovat työtapaturmia eli tapaturmavakuutuksesta korvattavia vahinkoja. Raja virallisen ja epävirallisen ohjelman välillä ei ole aina lainkaan selvä.
Erityisen hankalia ovat ne tilanteet, joissa työtehtäviin kuuluu edustaminen. Asiakkaan viihdyttäminen aamuyöllä saattaa tuntua työltä, mutta vakuutusyhtiö sitä sellaiseksi tuskin suosiolla tulkitsee.
Asiantuntija osaa auttaa
Vakuutusyhtiöiden ratkaisuja ohjaa vakiintunut käytäntö, jota tavallisen työntekijän tai työnantajan on välillä mahdotonta ymmärtää. Työtapaturman käsitettä määrittäviä oikeustapauksia on vähän ja lakikin antaa tulkinnalle vain suuntaviivat.
Vaikka työn ja vapaa-ajan välinen rajanveto on välillä epäselvä, sillä on myös hyvä puolensa – epävarmoissa tapauksissa vakuutusyhtiön tulkinta voidaan perustellusti kyseenalaistaa.
Vahva kokemuksemme työtapaturma-asioista on työnantajan ja työntekijän valttikortti. Jos mieltäsi askarruttaa työtapaturmat tai olet jo ongelmissa, ota yhteyttä! Me autamme mielellämme.