Mitä voit vaatia homevauriosta asunnon myyjältä?

Homevaurio talossa

Homevaurion havaitsemisen jälkeen sinun tulee esittää myyjälle virheisiin perustuvat vaatimukset. Alla yleisellä tasolla kolmesta eri vaatimustyypistä. 

1. Hinnanalennus

Tavanomaisin homevaurioon perustuva vaatimus on hinnanalennus. Hinnanalennuksella kauppahinnasta vähennetään virheellisen kiinteistön arvo kaupantekohetkellä.

Hinnanalennukset perustuvat lähtökohtaisesti homevaurioiden korjauskustannuksiin. Kauppahinnasta vähennetään tällöin esim. urakoitsijoiden korjauksista tekemien tarjousten hinnat.

On hyvinkin mahdollista, että myöskään myyjä ei tiennyt homevauriosta ennen kauppaa. Hinnanalennusta tai kaupan purkua vaatiaksesi talosi tason tulee tällöin poiketa merkittävästi siitä, mitä vastaavalta talolta voidaan edellyttää.

2. Kaupan purku

Kaupan purusta seuraa, että myyjä palauttaa sinulle kauppahinnan ja sinä palautat myyjälle ostamasi kiinteistön.

Sinulla on oikeus vaatia kaupan purkua kuitenkin vain, jos hometalon vauriot ovat olennaiset.

Vauriot ovat olennaiset esimerkiksi, jos et kykene käyttämään taloa asumistarkoitukseen vakavien terveyshaittojen takia ja vaurioita ei voida korjata kohtuullisessa ajassa kohtuullisin kustannuksin.

3. Korvaus vahingosta

Vahingonkorvausvaatimus on mahdollista esittää, jos myyjä on toiminut huolimattomasti esimerkiksi antamalla vääriä tietoja talon kunnosta.

Korvattavia vahinkoja voivat olla paitsi korjauskustannukset, myös mm. virheen selvittämisestä ja sijaisasunnon käytöstä aiheutuneet kulut.

Jos myyjä ei sen sijaan tiennyt homevauriosta, hänen ei lähtökohtaisesti tarvitse korvata sinulle vahinkoa. Tietämättömyys ei kuitenkaan estä sinua vaatimasta hinnanalennusta tai kaupan purkua.

Ota meihin ajoissa yhteyttä

Vaatimusedellytysten arviointi on oikeudellista arviointia. Sinun kannattaa siksi käyttää apunasi asianajajaa tai lakimiestä.

Jos asuntosi paljastuu hometaloksi, toimi heti. Menetät oikeutesi esittää vaatimuksia, jos et reklamoi ajoissa.

Ota meihin yhteyttä heti, kun epäilet virhettä.

Epäiletkö homevauriota ostamassasi asunnossa?

PageLines