Sivustomme on uudistunut, uusi sivustomme löytyy osoitteesta mannistopalmula.fi

Ostaja: vältä nämä asuntokauppariidan sudenkuopat

Silloin, kun oma koti osoittautuu virheostokseksi, hyvät neuvot ovat kullanarvoisia. Asunnon virhe on vakava paikka ja moni ostaja aiheuttaa itselleen turhaa vahinkoa toimimalla taitamattomasti. Tässä kolme vinkkiä miten vältät asuntokauppariitojen kolme yleisintä sudenkuoppaa.

Muista reklamaatio

Voidakseen saada korvausta asunnon tai kiinteistön virheestä, ostajan pitää ilmoittaa virheestä ja siihen perustuvasta vaatimuksesta myyjälle kohtuullisessa ajassa virheen havaitsemisesta. Turvallisena reklamaatioaikana voidaan pitää muutamaa kuukautta.

Reklamaatiossa pitää ilmoittaa mikä virhe asunnossa tai kiinteistössä on löytynyt ja mitä ostaja vaatii virheen johdosta. Vaatimusta ei tarvitse yksilöidä oikeudellisesti, mutta vaatimuksen euromääräinen suuruusluokka pitää kertoa.

Älä jää turhaan odottamaan tarkempia tutkimustuloksia ja korjauskustannusarvioita. Vaatimuksia voi täsmentää sitä mukaa, kun asiassa saadaan lisätietoja. Lopulliset korjauskustannukset ovat joka tapauksessa tiedossa vasta sitten, kun korjaustyöt on tehty.

Älä aiheuta lisävahinkoja

Jos omasta kodista löytyy virhe, moni ihminen reagoi tunteella. Järkytyksestä usein seuraava ylireagointi on vaarallista, koska se voi aiheuttaa ostajalle kalliita lisävahinkoja.

Kosteus- tai homevaurioitunut rakennus voidaan esimerkiksi pilata lopullisesti asuinkelvottomaksi, jos rakenteita avataan harkitsemattomasti. Tästä lisävahingosta ei enää voikaan vaatia korvauksia myyjältä.

Vaurioitunutta rakennusta ei myöskään yleensä kannata laittaa myyntiin, sillä tiedossa olevista vaurioita pitää kertoa ostajalle ja ne vaikuttavat myyntihintaan suhteettoman paljon.

Ennen mihinkään toimenpiteisiin ryhtymistä, on syytä hankkia itselle ammattiapua.

Hanki itsellesi asianajaja

Viimeistään sen jälkeen kun reklamaatio on tehty, on aika ottaa yhteyttä asuntokauppariitoja hoitavaan asianajajaan.

Kokenut ammattilainen osaa arvioida tilanteen realistisesti ja antaa sen perusteella toimintaohjeet. Pitääkö reklamaatiota täydentää? Mistä löytyy pätevä asiantuntija arvioimaan asunnon virheet. Tarvitaanko muuta selvitystä? Mikä olisi hyvä rakennusliike korjaamaan virheet? Ja niin edelleen.

Oikeusturvavakuutuksen korvaussumma ei riitä kattamaan täysimittaisen asuntokauppariidan oikeudenkäyntikuluja. Sen sijaan tuomioistuimen ulkopuoliset selvittelykulut saadaan usein katettua oikeusturvavakuutuksesta – kunhan asiaa on hoidettu oikein heti alusta alkaen.

Asunnosta löytyi virhe? Ota rohkeasti yhteyttä, niin katsotaan yhdessä, miten asia kannattaa hoitaa.

PageLines