Tiesitkö, että ympäristön turmeleminen on rikos?
Joskus saattaa sattua vahinkoja, joilla on haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Mikäli vahingon aiheuttaneeseen toimintaan liittyy laiminlyöntejä tai huolimattomuutta, voi vahingonaiheuttaja saada syytteen ympäristörikoksesta. Siitä voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen.
Rikoksen nimi on ympäristön turmeleminen
Ympäristön turmelemista voivat olla kaikki sellaiset teot tai laiminlyönnit, jotka likaavat, saastuttavat tai roskaavat ympäristöä tai aiheuttavat vaaraa ihmisten terveydelle.
Ympäristörikoksesta voidaan rangaista, vaikkei ympäristölle varsinaisesti olisi aiheutunut mitään vahinkoa, sillä jo ympäristön pilaantumisen riski riittää. Ympäristörikoksista voidaan tuomita sekä yksityinen henkilö että yritys.
Ympäristörikosta arvioitaessa keskeisessä roolissa on ympäristölainsäädäntö sekä sen nojalla annetut päätökset, luvat ja määräykset. Ympäristöluvan sallima ympäristön pilaantuminen ei ole ympäristörikos. Toisaalta lupaehtojen rikkominen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Yrittäjän onkin hyvä pyytää esimerkiksi ympäristöasioihin erikoistunutta asianajajaa arvioimaan toiminnan lainmukaisuutta aika ajoin.
Onnettomuuskin voi olla ympäristön turmelemisesta
Jotta ympäristön turmelemisesta voidaan rangaista, se edellyttää yleensä sitä, että teko tai laiminlyönti on aiheutettu tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella. Tietyissä tapauksissa kuitenkin myös tavallisella huolimattomuudella aiheutetut vahingot voivat tulla rangaistaviksi. Vahinkokin voi olla rikokseksi katsottavaa ympäristön turmelemista.
Onnettomuuden sattuessa joudutaan usein pohtimaan, olisiko se ollut estettävissä. Tätä arvioitaessa otetaan huomioon esimerkiksi se, että toiminnanharjoittajan tulee olla selvillä toimintaansa liittyvistä riskeistä ja hänen tulee olla niihin varautunut.
Jos sinua epäillään ympäristön turmelemisesta tai muusta ympäristörikoksesta
Sinun on syytä ottaa yhteyttä ympäristöoikeuteen perehtyneeseen asianajajaan, sillä ympäristörikoksia arvioidaan nimenomaan ympäristölainsäädännön perusteella.
Yhteydenotto asianajajaan on tarpeen myös siksi, että vahingon sattuessa ympäristölainsäädäntö velvoittaa vahingonaiheuttajan yhteistyöhön viranomaisten kanssa. Viranomaisilla taas on velvollisuus tehdä epäilemistään laiminlyönneistä ilmoitus poliisille.
Tämä johtaa ristiriitaan, sillä rikosoikeudessa rikoksesta epäillyn ei tarvitse myötävaikuttaa oman syyllisyytensä toteennäyttämiseen. Tässä tilanteessa viranomaisia ei kannata lähestyä omin päin. Me kerromme sinulle oikeutesi ja autamme sinua esittämään asiasi viranomaisille niin, etteivät puolustautumismahdollisuutesi vaarannu aiheettomasti.
Askarruttaako ympäristörikosasiat? Ota yhteyttä, niin selvitetään miten me voimme auttaa.