Loukkaatko toisen patenttia?

STOP kadulla

Entä jos loukkaan toisen patenttia?

Patentinhaltijalla on yksinoikeus patentoituun keksintöön. Jos käytät patentoitua keksintöä ilman patentinhaltijan lupaa, kyse voi olla patentinloukkauksesta.

Mikäli itsellesi on herännyt epäily tai olet saanut tietää, että joku muu saattaa omistaa käyttämääsi keksintöön patentin, kannattaa ensimmäiseksi selvittää, onko patenttisuoja todella olemassa ja missä laajuudessa. Se, mitä patentilla on suojattu, määritellään patenttivaatimuksissa.

Yksinoikeuden keksinnön ammattimaiseen hyödyntämiseen voi myöntää takautuvasti patenttihakemuksen tekemispäivästä. Vaikka pantetti olisi myönnetty vasta sen jälkeen, kun olet keksintöä hyödyntänyt, saatat olla silti syyllistyä patentinloukkaukseen.

Jos käytät tekniikkaa, johon joku toinen omistaa patentin, voi olla mahdollista hankkia oikeudenhaltijalta lisenssi eli oikeus käyttää patentoitua keksintöä. Neuvotteluihin on syytä ottaa mukaan sopimuksiin perehtynyt asianajaja.

Selvitä ennakkokäyttöoikeus

Jos olet hyödyntänyt keksintöä ennen kuin joku muu on hakenut sille patentin, patentin saatetaan mitätöidä.

Patentin voi mitätöidä markkinaoikeus silloin, jos kyseessä olevaa patenttia ei olisi tullut alunperinkään myöntää. Mitätöinti voi tulla kyseeseen silloin, kun keksintö on ollut tunnettu jo ennen kuin patenttia on haettu. Patentti voidaan mitätöidä kokonaan tai osittain.

Toinen vaihtoehto on niin kutsuttu ennakkokäyttöoikeus. Ennakkokäyttöoikeus tulee kyseeseen, jos olet käyttänyt keksintöä ammattimaisesti hyväksi ennen kuin sille haettiin patenttia. Ennakkokäyttöoikeus voi koskea myös sitä, joka on ryhtynyt olennaisiin toimenpiteisiin käyttääkseen keksintöä ammattimaisesti hyväksi.

Oletko jo saanut loukkausta koskevan kirjeen?

Mahdollisessa loukkaustapauksessa patentinhaltija voi lähestyä sinua ensin kirjeitse.

Patentinloukkauksen vahvistaa tuomioistuin, joten ennen lainvoimaista päätöstä puhutaan vasta loukkausepäilystä.

Mikäli olet saanut varoituskirjeen, tulisi asianajajan puoleen kääntyä mahdollisimman pian tilanteen selvittämiseksi.

PageLines