Sivustomme on uudistunut, uusi sivustomme löytyy osoitteesta mannistopalmula.fi

Talo homeessa kuntotarkastuksesta huolimatta? Ostaja, lue vinkit miten toimia salaisen virheen kohdalla

Myyjä teettää tavallisesti myytävästä talosta kuntotarkastuksen, jonka tarkoituksena on kartoittaa rakennuksen vauriot. Kuntotarkastus ei silti aina kerro koko totuutta talon kunnosta. Homevaurio voi nimittäin tulla vastaan sellaisissa rakenteissa, jonne huolellisestikaan tehtyä kuntotarkastusta ei ole ulotettu.

Ostaja voi saada korvauksen salaisen virheen perusteella

Salainen virhe on kyseessä silloin, jos myyjä ja ostaja eivät tienneet talon vaurioista kaupantekohetkellä. Vauriot paljastuvat tällöin yllätyksenä niin myyjälle kuin ostajallekin vasta kaupan jälkeen.

Salainen virhe voi ilmetä esimerkiksi, kun ostaja ryhtyy avaamaan talon rakenteita tekemänsä remontin yhteydessä ja havaitsee talon rakenteissa homevaurioita. Mahdollista on sekin, että homevaurion aiheuttamasta sisäilmaongelmasta ilmenee oireita vain uusilla asukkailla, mistä johtuen homevaurioita ei ole aiemmin todettu.

Ostajana sinulla voi olla oikeus esittää salaisen virheen johdosta myyjälle vaatimus, vaikka myyjä ei olisi toiminut millään tavoin moitittavasti kaupanteossa. Useimmiten kyseeseen tulee hinnanalennusvaatimus, jolla alkuperäisestä kauppahinnasta vähennetään virheellisen kiinteistön arvo kaupantekohetkellä.

Salaisen virheen tulee olla merkittävä

Mistä tahansa pienestä kaupan jälkeen havaitusta salaisesta virheestä ei kuitenkaan ole perusteltua esittää vaatimusta. Vaatimuksen menestyminen edellyttää, että salaisen virheen tulee olla merkittävä.

Virhe ei ole merkittävä esimerkiksi jos vaurion korjauskustannukset ovat vain vähäiset suhteessa talon kauppahintaan. Merkittävyyskynnys ei välttämättä täyty silloinkaan, jos ilmenneitä vaurioita on voitu odottaa asunnon muun laadun perusteella.

Esitä vaatimus ripeästi

Vaatimus kannattaa laatia myyjälle heti vaurion havaitsemisen jälkeen, koska virheen havaitsemisesta alkaa kulua määräaika vaatimusten vanhentumiseen. Vanhentuminen tarkoittaa, että menetät oikeutesi esittää vaatimuksia. Tilanne on erityisen harmillinen silloin, jos perusteet vaatimusten esittämiseen olisivat muuten olemassa.

Virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksista tulee ilmoittaa kohtuullisessa ajassa virheen havaitsemisesta. Kiinteistön kaupassa virheeseen tulee lisäksi vedota lähtökohtaisesti viiden vuoden kuluttua kiinteistön hallinnan luovuttamisesta. Asunto-osakekaupassa virheeseen tulee puolestaan vedota kahden vuoden kuluessa hallinnan luovuttamisesta. Mainittuihin pääsääntöihin on olemassa poikkeuksia.

Ota meihin yhteyttä

Tavoittelemasi lopputuloksen varmistamiseksi sinun kannattaa käyttää apunasi asianajajaa. Asianajajan avulla ratkaisut saavutetaan parhaimmillaan nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Mikäli käytössäsi on oikeusturvavakuutus, asianajajan käyttämisestä aiheutuvat kulut voivat tulla suurimmilta osin korvatuksi suoraan vakuutuksestasi. Asianajaja neuvoo sinua tarvittaessa oikeusturvan käyttämisessä.

Soita meille heti, kun epäilet homevauriota ostamassasi talossasi. Me kerromme sinulle, miten sinun kannattaa edetä asiassasi.

Epäiletko homevauriota ostamassasi talossa?

PageLines